Bedrijfsapplicaties

Als u uw basis-ICT voorzieningen op orde heeft; zoals werkplekken, een domeinnaam en een website, is de volgende stap het kiezen en implementeren van bedrijfsapplicaties. Zo hebt u mogelijke oplossingen nodig voor:

  • Factureren en relatiebeheer
  • Product- en voorraadbeheer
  • Boekhouding
  • Logistiek en planning
  • Personeelszaken

Pyramedia kent de softwaremarkt goed en kan u adviseren over de voor- en nadelen van de verschillende softwarepakketten. Een aantal aspecten die u zult moeten afwegen zijn:

Lokaal vs de cloud?

Daar is hij weer; de “cloud”. Veel softwarepakketten draaien tegenwoordig “in de cloud”, wat niets meer wil zeggen dan dat de programmatuur op een server van de leverancier staat en niet op uw PC, en dat u de software gebruikt via uw webbrowser (Internet Explorer, Edge, Firefox of Chrome).

Dit heeft uiteraard voordelen (niet zelf installeren en updaten, altijd een back-up van uw gegevens, op elk apparaat en door meerdere gebruikers te gebruiken) maar zeker ook nadelen (zo zit u vast aan abonnementskosten, staat uw data op de computer van iemand anders en bent u afhankelijk van een Internetverbinding en de uptime van uw leverancier.

Betaald en gesloten vs. Open Source

Een keuze die meestal meer geldt voor lokale, desktopsoftware dan voor “cloud software” is betaalde en gesloten software, of open source software. In plaats van af te gaan op de hype van de dag adviseert Pyramedia u ook goed de voor- en nadelen van de opties af te wegen en op basis hiervan een goede keuze te maken.

Open Source klinkt altijd mooi (want; meestal gratis) maar kent zeker ook zijn nadelen. Zo is niet elk Open Source pakket even volwassen (qua bugs) of gebruikersvriendelijk, is documentatie soms een probleem en is support en ondersteuning niet altijd gegarandeerd. Ga er maar vanuit dat u bij het gebruik van Open Source software ook een implementatiepartner (en dus leverancier) nodig hebt.
Bij betaalde en gesloten software (lees; de broncode is afgeschermd, de leverancier bepaalt de functionaliteit) heeft u dan misschien wel kosten maar software is vaak beter getest, gemakkelijker in gebruik en beter ondersteund.

De genoemde aspecten verschillen per pakket. Zo staat een grote meerderheid van alle websites wereldwijd op Open Source software (Linux, Apache) en gebruiken ook de meeste slimme apparaten Linux. Echter; een eenvoudig relatiebeheerpakket is dan soms weer lastig te vinden.

Hebt u vragen of wilt u zich laten adviseren? Neem dan nu contact met ons op.